Pár szó a pelletekről és a pellet fűtésről:

A pelletet fűtőanyagként az 1900-as évek elején már használták az amerikai kontinensen, Európába körülbelül 20-25 éve jelent meg, de mára az egész világon elterjedt. Közkedveltségének forrása, hogy a pellet egy megújuló és újrahasznosított energiaforrás, nem szennyezi a környezetet, előállítására rengeteg gyár alakult világszerte, forgalmazása biztosított. 

A pelletet a fűrészpor és a faforgács nagy nyomáson történő sajtolásával állítják elő. Gyártása során nem adnak hozzá semmilyen idegen anyagot, hanem a nagy nyomás hatására hő keletkezik, lignin válik ki a fából és ez az anyag összeragasztja az apró fa részeket, ettől az anyagtól lesz fényes a felülete, ezért képes egy pellet szem egyben maradni és ez az anyag adja a pellet édeskés illatát. 

A tüzeléstechnikában használatos pelletet nagyon sok fajta alapanyagból lehet előállítani, ez lehet mezőgazdasági termény (napraforgó, szalma, stb.), vagy fa eredetű (faforgács, faapríték, fűrészpor). 

A hasábfa tüzelésű rendszerek kialakítása nem lehetséges mindenhol, elsősorban családi házaknál alkalmazzák, sokan viszont nem választják ezt a lehetőséget, mert túlságosan körülményes a jó minőségű faanyag beszerzése és a tüzelési módszer is. A fatüzelésű kazánok nem önműködő rendszerűek, folyamatos felügyeletet igényelnek, hamut kell takarítani, és a kazán táplálása is igényli a folyamatos emberi jelenlétet. 

A pellet fűtés ennek a jó alternatívája, amely automatikusan működő rendszereket kínál, a fapellet salakanyag- és hamuképződés terén is lényegesen kedvezőbb a hagyományos fatüzelésnél, a pellet kályhát akár a lakásban is el lehet helyezni, ha a körülmények megengedik. 

Az általunk forgalmazott fenyő pellet 100% faforgácsból, fűrészporból és esetleg kis mennyiségben fenyő kéregből készül, hozzáadott idegen anyagot nem tartalmaz. Nagy anyagsűrűségű - vízbe ejtve elsüllyed -, a tűzifánál lényegesen alacsonyabb nedvességtartalommal - 10% alatti - rendelkezik, felülete sima, repedések nem találhatóak rajta, kézzel nem morzsolható szét, hamutartalma minőségtől függően 0,3% és 1,2% között van, fűtőértéke 17-19 MJ/kg.

napraforgóhéj pellet a napraforgó hántolása után megmaradó napraforgóhéj nagy nyomáson történő sajtolásával készül, napraforgó magot jellemzően nem tartalmaz, felülete sima, nem repedezett. Ára kedvezőbb, mint a fapelleté viszont fűtőértéke nem kevesebb annál. A napraforgóhéj pellet azonban nem alkalmazható minden pellet égőfejjel, mivel hamutartalma 3% körül van, ezért az érzékenyebb rendszerek nem kezelik megfelelően. Nedvességtartalma 8% körül van, fűtőértéke 17-20 MJ/kg.

Égéshőnek azt a wattban kifejezett teljes hőmennyiséget nevezzük, ami 1 kg tüzelőanyag elégetésekor felszabadul.
A hőmennyiség egy része ahhoz szükséges, hogy az éghető anyagban lévő vizet elpárologtassuk és a nem éghető anyagokat felmelegítsük.
Az égéshőnek és a hőmennyiségnek a különbözetét nevezzük a tüzelőanyagok fűtőértékének.

A keményfa a nagyobb anyagsűrűsége miatt „jobban ég”, mint a fenyőfa, ez tény.
Az is tény, hogy azonos súlyú fenyőben és keményfában is ugyan annyi az energia, csak a térfogatuk más.
De a pellet fűtés szempontjából nincs jelentősége, hogy a pellet puha vagy keményfából, illetve ezek keverékéből áll.
Minden pellet faforgácsból és fűrészporból készül, gyártásuk során ugyan olyan nagy nyomáson préselik össze az anyagot (800-900 bar), így a puha illetve a keményfa pellet anyagsűrűsége is megegyezik, ezért az égés szempontjából a tulajdonságaik megegyeznek.

A pelletek jellemzően 6 mm-es és 8 mm-es átmérőben készülnek, 5-40 mm hosszban.
A pellet tárolása sokkal kényelmesebb és gazdaságosabb, mint a tűzifáé vagy a széné. A zsákok egymásra helyezésével sokkal kevesebb helyen sokkal több pellet fér el egy tárolóban, mint egyéb fűtőanyag. A pellet szinte korlátlan szavatosságú, ha a tárolási környezet megfelelő, akkor évekig eláll a minőség romlása nélkül.

A pelletfűtés "környezetsemleges" technológia, szemben a hagyományos fa-, szén- vagy gázfűtéssel, mert megújuló/újrahasznosított alapanyagot használ.
A pellet égetése során - a magas minőségű pellet kazánok és kályhák technológiájából adódó szabályozott égés miatt - csak annyi széndioxid szabadul fel, amennyit a növény megkötött az élete során. A különböző tüzelőanyagok égetését vizsgálva megállapítható, hogy a pellet füstgázának a legkevesebb a károsanyag kibocsátása. A fa tüzeléssel szemben a pellet hamuja kevés sziliciumot tartalmaz, így nem kell tartani a rendszerekben létrejövő letapadástól.

A pellet gyári nedvességtartalma maximum 7-10%, a nedvességre nagyon érzékeny, 12% nedvességtartalom felett szétesik, ezért a tárolására és a szállítására oda kell figyelni. A frissen kivágott fa nedvességtartalma 50-60%, a légszáraz tűzifa kb. 15-25%, ezért a fapellet hatásfoka is lényegesen jobb a tűzifánál, hiszen sokkal kevesebb vizet kell elpárologtatni az égetése során.

A jó pellet kazánok hatásfoka rendkívül kiemelkedő, 92-95%, ezt egyetlen más rendszer sem tudja megközelíteni.

1 m3 gáz kiváltására kevesebb, mint 2 kg pellet elégséges!

Pellet kazán beüzemelésénél nincs szükség drága gázterv elkészítésére, a földgázzal ellentétben a pelletet sok kereskedőtől lehet beszerezni. A kereskedők között árverseny van, ezért sem tud a pellet ára "elszabadulni".
A pellet fűtésnél nincs rendelkezésre állási díjfizetési kötelezettség egyik szolgáltató felé sem, a felhasználó nem kell kötődjön sehová, nincs kitéve sem a politikai sem egyéb tényezőknek. Sok tanulmány mutatta ki, hogy jelenleg a pellet fűtés használatával fűthetünk a legolcsóbban.

A mai modern pellet kályhák, pellet kandallók és pellet kazánok teljes mértékben automatizálhatóak, sőt kialakításuktól függően teljes mértékben távolról vezérelhetőek mobiltelefonos alkalmazás használatával.
Puffertartályuknak köszönhetően akár napokig üzemelnek önmaguktól, öntisztító rendszerrel vannak felszerelve, fűtenek és akár használati melegvizet is előállítanak.

Ezen összes tulajdonságok miatt kerül egyre inkább előtérbe a hagyományos szén, tűzifa vagy akár a földgáz felhasználással szemben a pellet fűtés.

Kérjük, mielőtt fapellet vagy napraforgóhéj pellet vásárlása mellet dönt, mindig ellenőrizze, hogy az Ön kazánja képes-e a pellet tökéletes égetésére, a keletkező hamu (salak) nem akadályozza-e az égést! Cserépkályhában és nem pellet égőfejes kandallóban a pellet nem fog megfelelően működni.

Kafimpex Kft.
+36 30 257 0073
+36 20 430 0230
  +36 70 379 9882